Fantastični Revoir Paris za kraj 12. Međunarodnog etno jazz festivala u Karlovcu

Piše Music-box.hr

U sklopu posljednjeg dana 12. Međunarodnog etno jazz festivala na Starom gradu Dubovcu u Karlovcu, u nedjelju, 22. srpnja je održan koncert sjajnog sastava Revoir Paris predvođenog fantastičnim Renaudom Garciom-Fonsom.

Revoir Paris je jedan od najcjenjenijih etno jazz sastava u Europi, a čine ga uz kontrabasista Garciu-Fonsa, David Venitucci na harmonici i Stephan Caracci na vibrafonu i udaraljkama. Ove nedjelje smo imali prilike čuti skladbe njihovog posljednjeg albuma “La vie devant soi”.

Renaud Garcia-Fons se često opisuje kao virtuoz i jedan od najznačajnijih kontrabasista današnjice. Da je uistinu tako,  imala sam prilike uvjeriti se odmah na prvoj skladbi – “Revoir Paris”. Njegova tehnika i način sviranja su sve samo ne tipični. Svojim talentom nadilazi „ograničenja“ kontrabasa i dovodi pred publiku sasvim neočekivani zvuk ostavljajući dojam kao da je na pozornici čitav orkestar. Ponekad koristi gudalo, ponekad udara ritam rukama – što god radio u svakom trenutku opravdava svoj nadimak „Paganini kontrabasa“.

Od desetak skladbi koje su izveli, “Apres la pluie” iliti nakon kiše, bila je jedna od snenih pjesama na repertoaru kojom je Caracci predstavio svoje umijeće na vibrafonu, ispunjavajući prostor nježnim zvukovima. “Monsieur Taxi” sadrži odličnu Venituccijevu solo dionicu na harmonici, gdje eksperimentira s granicama svoga instrumenta odvodeći zvuk daleko od klasičnog.

Muzika sastava Revoir Paris savršeno se uklopila u prekrasan ambijent otvorenog dvorišta dubovačkog kaštela, ispunivši prostor predivnim etno ritmovima iz raznih dijelova svijeta, od Sahare do Francuske. U tom snenom ugođaju bilo je apsolutno zadovoljstvo slušati neki novootkriveni zvuk koji je iznad svih mogućnosti kontrabasa koje sam do sada imala prilike čuti.