Skip to content

MARIUS PREDA Mission
Cimbalom trio (NL)

22. 7. 2024. u 22:00 h

MARIUS PREDA_cimbalo/harmonika/violina/truba
RATKO ZJAČA_gitara
EDUARD PREDA_klavijature

Velika nam je čast i zadovoljstvo ove godine ugostiti Mariusa Predu, glazbenika rumunjskog podrijetla, svjetski poznatog virtuoza na mnogim instrumentima. Marius svira cimbalo, violinu, harmoniku, klavir, bas gitaru, trubu… 

Prvi je umjetnik koji je na cimbalu snimio značajni jazz album i to ni manje ni više nego s velikanima: Arturom Sandovalom , Mikeom Sternom, Dennnisom Chambersom i drugima. Marius Preda jedan je od najosebujnijih umjetnika današnjice, a svojim vrhunskim umijećem plijeni pažnju na svjetskoj sceni. Od velikana jazz glazbe možemo čuti samo riječi pohvale za njegov rad te ga opisuju kao “jednog od najboljih umjetnika s kojim su ikad radili”.

Uz navedene, izdvajamo još neke svjetski poznate umjetnike s kojima je surađivao. To su Vladimir Cosma, Rosenberg Trio, Didier Lockwood, Philip Catherine, Gheorghe Zamfir, John Patitucci…

Drugi član trija je  Ratko Zjača, hrvatski i internacionalni gitarist koji je dobro poznat našoj publici. Ratko je jedan od osnivača vrlo kreativnog sastava ZZ Quartet, a objavio je i mnoštvo samostalnih  albuma te surađivao s mnogim jazz velikanima kao što su:  Benny Bailey, Randy Brecker, Gary Peacock, Reggie Workman, John Pattituci, Al Foster, Steve Gadd, Antonio Sanchez, John Riley, Miroslav Vitous i mnogi drugi. Ove godine objavio je vrlo zapažen album Archtop Avenue na kojem svira solo-gitaru, a mnogi ga ocjenjuju vrhunskim u tom žanru te krunom u dosadašnjoj Zjačinoj karijeri.

Mariusov sin, Eduard Preda,  virtuozni je klavirist, skladatelj i improvizator. Završio je čuveni Berklee College of Music. U sastavu The Preda Brothers nastupio je na mnogim pozornicama pa tako i na čuvenom North Sea Jazz festivalu.

Ova sjajna ekipa koja dolazi iz Nizozemske, priuštit će nam zasigurno nezaboravan doživljaj.