Sjajnim koncertom Vida Jamnika i Ratka Zjače započeo 14. Međunarodni etno jazz festival u Karlovcu

Piše: KAportal

U ovim nesigurnim i uznemirujućim danima, organizatori festivala podarili su nam jednu opuštenu večer u kojoj smo mogli zaboraviti na sve ono loše što nas okružuje i tišti. Vrijedi zato i večeras doći do Starog grada Dubovca.

U uvjetima koje nitko od nas nije mogao zamisliti prije samo 5-6 mjeseci, na Starom gradu Dubovcu započeo je 14. Međunarodni etno jazz festival. Već samo održavanje festivala zaslužuje sve pohvale i čestitke, a organizatori su se zaista svojski potrudili da osiguraju i sigurne uvjete za sve sudionike i posjetitelje.

Pandemija koronavirusa, kojoj se pridodalo i neobično tmurno, kišovito i hladno vrijeme, neizostavno su ostavljali malo nelagodan dojam na početku – kompletna organizatorska ekipa i volonteri pod maskama, obavezna dezinfekcija, propisani razmaci… sve veći broj oboljelih i kiša koja je pala samo pola sata prije koncerta zasigurno su utjecali i na nešto manji broj posjetitelja, iako se na kraju ipak okupila sasvim pristojna brojka ljubitelja jazza.

I, sigurno nisu požalili, jer svjedočili smo zaista lijepom koncertu koji su nam priuštili Vid Jamnik i Ratko Zjača. O Ratku Zjači ne treba puno govoriti, jedan od najplodnijih i najaktivnijih gitarista na hrvatskoj jazz sceni već je puno puta bio gost našeg grada u raznim kombinacijama, a i ovog puta pokazao je svoje vrhunsko gitarističko umijeće. Vid Jamnik, pak, vrlo je mladi slovenski vibrafonist, no bilo bi ga gotovo nepošteno nazvati nadolazećom zvijezdom, jer on to već jest. Od činjenice da je ubrojen u pet najboljih mladih europskih glazbenika uopće, do činjenice da se ubraja u najbolje mlade svjetske vibrafoniste, a instrument je dobio na poklon od slavnog Gary Burtona. 

Vrijeme je pomalo prijetilo i tijekom koncerta, unatoč okruženju zidina dubovačke utvrde jak vjetar u jednom je trenutku otpuhao notne zapise s pozornice, ali ipak se sve sredilo i smirilo i dobili smo sat i pol odlične svirke i toliko potrebne smirenosti i nade u to da će krizna situacija uskoro biti iza nas.

Vrijedi zato i večeras doći do Starog grada Dubovca, na drugu večer festivala. Na rasporedu je vrlo zanimljiv koncert koji bi se mogao nazvati i svojevrsnom jazz predstavom – riječ je o projektu “Libertin” mladog i nadarenog umjetnika Vedrana Ružića, koji kaže kako je riječ o jazz predstavi u tri čina u kojoj nastupaju četiri glazbenika i tri suvremena plesača. 

Vedran je zapažen na hrvatskoj sceni kao glazbenik i slikar, a upravo je on napravio i umjetničko likovno platno koje će odsad krasiti scenografiju festivala.. Sastav čine odlični glazbenici: Vedran Ružić (bas gitara), Adriano Bernobić (bubnjevi), Hrvoje Galler (klavijature), Jaka Kopač (saksofon) te plesači Marko Kalc, Karolina Suša i Nastasja Štefanić.

Početak je u 21 sat.