Međunarodni etno jazz festival završio uz “Libertin” Vedrana Ružića i još jednom potvrdio svoju višestruku vrijednost

Piše: KAportal

Još jednim lijepim koncertom završen je 14. Međunarodni etno jazz festival u Karlovcu, koji je i ove godine održan u upečatljivom ambijentu Starog grada Dubovca.

Projekt mladog glazbenika i slikara Vedrana Ružića “Libertin” sam autor naziva jazz predstavom, što je možda i najprikladniji naziv za program u tri čina – “Postanak”, koji govori o tome kako smo nastali, rasli i u jednom se trenutku počeli odvajati u vlastite krugove, “Obiteljski san” o tome kako su nas “zamišljali” roditelji te “Libertin” o čovjeku koji se oslobodio tuđih snova, konkretno onih svoje obitelji. 

Uz Vedrana Ružića na bas gitari, sastav čine Adriano Bernobić (bubnjevi), Hrvoje Galler (klavijature), Jaka Kopač (saksofon), a važan dio koncerta/predstave su i suvremeni plesači Marko Kalc, Karolina Suša i Nastasja Štefanić.

Bila je to još jedna vrlo ugodna glazbena večer, iako je za festival najvažnije da je opstao u uvjetima pandemije koronavirusa, drastično srezanih financijskih sredstava za kulturu, a ove godine i banalnijih ali neugodnih “sitnica” poput kišovitog i neobično hladnog vremena. 

Ne poričući važnost manifestacija kao Advent i Dani piva, koje su neosporno potrebne i dobrodošle za odušak građanstva dvih dobi, ukusa i generacija, Međunarodni etno jazz festival događanje je koje (uz Karlovac Dance Festival, projekte mladih filmaša i još neke programe nezavisne kulture) ima neusporedivo dublji značaj i stvara novu kulturnu vrijednost u gradu, ujedno čineći Karlovac aktualnim gradom na svjetskoj mapi.

Kada je jazz u pitanju, Goran Ilić i njegovi suradnici u proteklih su 14 godina Karlovčanima ponudili koncerte istinski relevantnih svjetskih glazbenika, koji će tjedan ili mjesec prije ili poslije koncertirati na pozornicama Londona, Berlina, Pariza ili New Yorka. Zato je ohrabrujuće da u nizu “rezanja” koje je doživjela kultura zbog koronavirusa festival ipak nije posve zanemaren, ali treba i pozvati strukture, ali i privatne sponzore i donatore da ovom projektu daju i veću podršku, ne samo financijsku već cjelovitu. Ilić je pokazao da može, Karlovčani da žele, a upravo događanja poput ovog su ono što Karlovac istovremeno čini suvremenim gradom, ali i gradom koji odaje počast svojoj iznimnoj glazbenoj baštini – od prve hrvatske glazbene škole do Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora.